Investera med ditt företag

Driver du ett företag som har pengar på ett företagskonto med 0% ränta?

I dagens ränteläge är det svårt att hitta avkastning på sitt kapital, och fler och fler väljer att vända sig till aktiemarknaden. Genom att öppna en aktiedepå kan ditt företag investera i bland annat aktier, precis som en privatperson.

Har du ett aktiebolag kan du låta vinstpengarna ligga kvar i ditt företag och investera dem i aktier eller fonder, och sedan göra utdelning på överskottet. På så sätt undviker du att betala skatt på lönen till dig själv, och förhoppningsvis har ditt kapital ökat på grund av bra investeringar!

Vad behöver du göra innan du investerar?

  1. Öppna ett depåkonto. Mitt råd är att kontakta din bank, alternativt vända dig till någon av de stora plattformarna Avanza eller Nordnet.
  2. Skaffa en LEI-kod. Ditt företag behöver något som kallas för en LEI-kod (Legal Entity Identifier) för att genomföra finansiella transaktioner. Detta är lagstadgat enligt MiFID2 sedan 2018, och din bank kommer alltid att be dig om denna koden inför en investering. Se till att ha den redo!

    Det finns lite olika ställen att införskaffa en LEI-kod, men jag rekommenderar att du vänder dig till en Svensk återförsäljare med schyssta priser. Mitt tips är att ansöka om din kod på LeiPass.se. Ansökan sker på 30 sekunder, du får din kod på 15 minuter och licensen förnyas automatiskt om du väljer ett flerårigt avtal. Vad kostar då en LEI kod? Priserna på LeiPass börjar från endast 750kr per år.
  3. Gör din research! Som vanligt uppmanar jag alla att göra ordentlig research innan du ska investera. Diskutera med dina vänner, läs analyser av duktiga investerare, gå igenom bolagets finanser och gör en ”sanity-check”!

Lycka till där ute, och jag hoppas att ni kan hitta lite inspiration via min hemsida!

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: