Bokhyllan

Nedan följer en mängd publikationer som på ett eller annat sätt har påverkat mig i mitt sätt att tänka kring investeringar. Allt handlar inte specifikt om aktiemarknaden, men erbjuder insikter som i många fall är direkt applicerbara.


Länkarna till böckerna som finns på denna sidan är ett samarbete mellan mig och Bokus, och jag får en mindre kickback om ni använder länken för att köpa böcker. Känn er fria att använda dem om ni vill stötta mig och hemsidan, eller gå via en egen sökmotor om ni hellre vill det.

Böcker

Köp Billigt Sälj Dyrt – Mattias Eriksson
Denna bok av Mattias Eriksson var den första jag läste på ämnet värderingar. En riktigt bra bok för att förstå logiken bakom en bolagsvärdering, och dessutom på svenska, något som inte är helt lätt att hitta i ämnet. Enkel att förstå trots att man inte har någon bakgrund inom ekonomi/finans.
Tips – ha ett excel ark öppet bredvid dig och skapa en DCF-mall samtidigt, det lärde jag mig enormt mycket på!
Köp boken här!

The Dark Side of Valuation – Aswath Damodaran
Ett naturligt nästa steg är att läsa Damodarans briljanta bok ”The Dark Side of Valuation”. Boken hanterar allt från grunderna i en DCF, till att ge konkreta tips på hur du hanterar ett bolag som är på väg att gå i konkurs, knappt har några intäkter eller har komplexa kapitalstrukturer. Boken kräver att du har en del kunskap sedan tidigare – jag kan tipsa om Damodarans lektioner på Youtube.
Köp boken här!

Misbehaving – Richard H. Thaler
En fantastik bok om det populära ämnet Behavioural Economics, skriven av Richard Thaler. Boken går igenom den intressanta historien bakom ämnet, och ger klara beskrivningar av annars komplexa akademiska koncept. Thaler gör ett bra jobb med att sätta koncepten i ett verkligt perspektiv för läsaren, och många av perspektiven tar jag med mig in i finansvärlden. En av mina favoritböcker utan tvekan!
Köp boken här!

Fooled by Randomness – N.N. Taleb
N. N. Taleb är en otroligt skicklig matematiker som i denna boken går igenom många intressanta och viktiga koncept som rör slumpen. Taleb förser oss med ett bra sätt att tänka kring slumpen, tur och otur och mycket som skrivs i bok är direkt applicerbart på finansmarkanden. “Probability is not a mere computation of odds on the dice or more complicated variants; it is the acceptance of the lack of certainty in our knowledge and the development of methods for dealing with our ignorance.”
Köp boken här!

The Four – Scott Galloway
Galloway är grundare av L2inc, en business intelligence firma som specialiserar sig på varumärken. I denna boken skriver Galloway, på ett väldigt underhållande sätt, om hur vår tids fyra starkaste varumärken kom att ta över världen. Boken gör ett bra jobb med att både förklara framgångsrecepten och att ta en mer kritisk ståndpunkt till varumärkenas sätt att utnyttja marknaden. Även om jag inte håller med om allt Galloway skriver, så kan jag inte hjälpa att älska hans rättframhet – här skriver han om Amazon och Bezos; “What’s clear is that we need business leaders who envision, and enact, a future with more jobs—not billionaires who want the government to fund, with taxes they avoid, social programs for people to sit on their couches and watch Netflix all day. Jeff, show some real fucking vision.” Köp boken här!

Thinking in Bets – Annie Duke
Annie Duke är en professionell pokerspelare som ger läsaren tips och ideér kring hur man förbättrar sitt beslutsfattande under osäkerhet. Duke skriver bland annat om hur ett bra utfall inte nödvändigtvis behöver betyda att du har haft en bra process för att nå dit, och hur man genom att tänka i termer av odds kan förbättra dessa processer. Boken gav mig många viktiga insikter, och är ett bra komplement till Fooled by Randomness som skrivs på samma tema. Köp boken här!

Rapporter/Artiklar

Measuring the Moat: Assessing the Magnitude and Sustainability of Value Creation – Michael J. Mauboussin
Länk

Calculating Return on Invested Capital – Michael J. Mauboussin
Länk

Dynamic Asset Allocation Through the Business Cycle – Alessio de Longis
Länk

Navigating uncertainty: PwC’s Annual Global Working Capital Study
Länk

The Base Rate Book: Integrating the Past to Better Anticipate the Future – Michael J. Mauboussin
Länk


Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: