Intuit Inc – En teknikjättes pånyttfödelse?

1. Company Introduction

Intuit är ett IT-bolag som utvecklar och säljer finansiella mjukvaruprogram till privatpersoner och mindre bolag. Dessa program marknadsförs under fyra varumärken;

TurboTax Online (TTO)
Tjänsten erbjuder ett verktyg för privatpersoner och enskilda näringsidkare som ska deklarera. En vanlig privatperson behöver idag fylla över 500 olika fält för att lämna in en fullständigt deklaration, och detta är något som Intuit har förändrat med TurboTax, som med hjälp av avancerad teknik förenklar processen för kunden. Tjänsten säljs i olika paket som hjälper kunden att navigera bland skatteavdrag på räntekostnader, sjukhusfakturor och vinster och förluster på krypto-valutor. Allt är organiserat på ett enkelt vis för att göra deklarationen så enkel som möjligt.

Den kan göras själv av kunden via deras online-portal eller tillsammans med en redovisningskonsult genom TurboTax Live, där kunden får hjälp via ett videosamtal direkt i webbläsaren.
TurboTax Online
TurboTax Live

QuickBooks Online (QBO)
Programmet riktar sig främst mot mindre bolag, med 0-20 anställda, och hjälper dem med allt som kan behövas för att klara sig finansiellt. Priserna börjar runt 150kr/månaden och sträcker sig till 300kr/månaden, och hjälper bolagen med att skicka fakturor, betala löner och följa lagerutvecklingen.
Ex:
Löpande bokföring
Löner

I programmet kan företagsägaren dessutom bjuda in sin redovisningskonsult om man önskar att den löpande bokföringen sköts av ett proffs. Konsulten använder ett program som kallas QBO Accountants och genom länken kan ni se hur programmet ser ut från konsultens perspektiv, där redovisningsfirman har flera klienter.
QBO Accountant

ProConnect
Tjänster som riktar sig främst mot redovisningkonsulter och erbjuder dem olika program för att hantera skattedeklarationen åt sina kunder.
De erbjuder enkel skattedeklaration genom ProConnect Tax Online där konsulten kan jobba i molnet, och mer komplicerade program så som ProSeries och Lacert, främst inriktade på höga volymer och komplicerade företagsstrukturer. Majoriteten av intäkterna kommer i dagsläget från de sistnämnda produkterna.

Mint
Mint är en app som hjälper privatpersoner att hålla koll på sin vardagsekonomi. I appen kan användaren hålla koll på sin budget, betala sina fakturor, testa sitt kreditbetyg och ansöka om kreditkort/privatlån.
Tjänsten kan liknas vid Klarna och Lendo.

Mint Demo

Majoriteten av intäkterna kommer från kunder baserade i engelsk-talande länder, främst USA, UK och Kanada, och kommer antingen i form av en engångsförsäljning av ett desktop-program som kategoriseras under ”Product” (som ProConnects Lacert), eller som en prenumeration som ”Service”. De senaste åren har bolaget gjort ett medvetet skifte mot att skapa ett fullskaligt SaaS erbjudande, där online-tjänsterna är tänkt att ta över. Man delar vidare upp intäkterna i tre segment;
– Consumer (Främst TurboTax och Mint)
– Small Business and Self Employed (Quick Books)
– Strategic Partner (ProConnect)


Under många år har dessa produkter sålts separat, och man har lagt fokus på de passande kundkretsarna inom segmentet. För ett tag sedan lanserade Intuit en ny vision som kallas för One Intuit Ecosystem, och precis som namnet avslöjar handlar det om att utnyttja alla sina segment för att bilda ett stort ekosystem för finansiella tjänster.

I år loggade 43 miljoner privatpersoner in på TurboTax för att deklarera, 4,5 miljoner småföretagare använde sig av QBO för att sköta den dagliga driften och >600k redovisningskonsulter använde ProConnect och liknande för att lämna in deklarationen åt sina 30 miljoner kunder.

Siffrorna i sig är imponerande, men synergierna som kan utnyttjas är överväldigande.
Många saker har redan börjat hända, och TurboTax Live är kanske den mest framstående produkten där man alltså har fört samman två redan existerande kunder (redovisningskonsulter och privatpersoner). ”Find an Accountant” är ytterligare en innovation, som syftar till att föra samman småföretagare som använder QBO med konsulter. Ytterligare en är QBO Capital som hjälper småföretag med finansiering i ett tidigt skede genom att matcha dem med finansiella institutioner.

Det är lätt föreställa sig vad Intuit kan skapa med den sortens kunder de har, och med den sortens information som de har om dessa kunder.

2. Market Landscape

I Small Business segmentet är Intuit verksamma på en relativt koncentrerad marknad där Xero är den största konkurrenten, då andra företag så som NetSuit, Sage och Workday fokuserar på större företag. QuickBooks Online och QB Desktop har totalt 4,5 miljoner betalande användare, vilket innebär att ca 10% av alla småföretag (0-20 anställda) i USA använder sig av QuickBooks. Kundbasen år 2018 växte med 40%, och man kunde addera 1 miljon nya kunder till tjänsten.

Inom Consumer segmentet kommer den främsta konkurrensen från auktoriserade revisorer (CPAs), som fortfarande är amerikanarnas första val när det ska deklareras. Antalet stora konkurrenter på marknaden är få, och Intuit Inc nådde år 2018 en marknadsandel på ca 25% då ca 40 miljoner Tax Returns gjordes via TurboTax, av de totalt 150 miljoner inlämnade i USA.

Av de 150 miljonerna var 63 miljoner DIY Return (Do it Yourself), vilket betyder att Intuit redan äger ca 65% av sin TAM i USA.
Med introduktionen av TurboTax Live kan man nu även börja ta stora delar av den assisterade marknaden.

Generellt kan man säga att marknaden för Tax Returns växer i takt med befolkningstillväxten, och korrelerar (98% r-squared) starkt med sysselsättningen i USA. Den höga tillväxten i segmentet kan förklaras av ett skifte från DIY med penna och papper, till DIY online. Andelen som fortfarande använder sig av en CPA vid deklarationen är ca 55%, ner från historiska 60% för 10 år sedan. Skiftet till DIY Online från Assisted kan ske tack vara tekniska framsteg inom AI och Machine Learning.

3. Moat Analysis

Intangible Assets
En stor fördel för Intuit är den enorma mängd data som har de har kunnat samla på sig under åren. Med ca 25 miljoner Mint användare som kopplar upp sina bankkonton, och ännu fler inlämnade deklarationer skapar man sig en position där företaget kan leverera relevanta erbjudanden och ständigt fånga upp kunders behov. Intuit sitter helt enkelt på en guldgruva av information.

Switching Cost
Allt eftersom Intuits kunder börjar använda hela ekosystemet av produkter (privatekonomin genom Mint, deklarationen genom TurboTax och sitt företagande genom QuickBooks) skapas en lock-in effekt av naturliga skäl. Till exempel kunde man skapa 1.3 miljoner nya kunder på Mint genom att erbjuda TurboTax användare en gratis kreditupplysning, och man kan se en 10% conversion rate hos kunder som importerar data direkt från Mint till TurboTax för deklarationen. Dessutom kan återkommande TTO kunder importera data från tidigare år, om man kanske är kvar på samma jobb, inte har förändrat sitt boende och fortfarande har samma antal barn.

För QBO kunderna innebär ett byte till en annan platform att allt som systemet har lärt sig om dina transaktioner (genom Machine Learning) och hur de ska bokföras försvinner och ett nytt system ska lära sig på nytt. För att inte tala om att man behöver lära sig använda det nya systemet.

Alla dessa funktioner skapar en viss friktion för kunderna om de skulle börja använda andra finansiella tjänster istället för Intuits produkter.

Network effects
I samband med att man lanserade TurboTax Live skapades och den nätverkseffekten som så många andra företag, inte minst Facebook, har kunnat basera sin framgång på. Något att tänka på är att när Intuit börjar expandera utanför USA (vilket de är på god väg att göra i Indien och Frankrike b.la) så kommer de behöva subventionera den ena sidan av marknaden för att skapa effekten. Utan tillgång på revisorer kommer ingen betala för att deklarera, och utan efterfrågan kommer inte revisorerna vilja finnas på plattformen. Detta kan göras på många olika sätt, men kommer utan tvekan leda till lägre marginaler i ett initialt skede.

4. Future Narrative

Jag tror att Intuit kommer kunna fortsätta locka kunder till sitt online-ekosystem, där QBO kommer vara den främsta drivkraften genom att addera 1 miljoner nya kunder (netto) om året fram till 2020, och sedan runt 200k per kvartal över en längre period. ARPC i segmentet kommer öka från dagens nivåer baserat på en mognad kundbas och nya innovativa produkter.

Inom Consumer segmentet tror jag att man kan ta 75% av DIY marknaden innan 2025, och dessutom börja göra stora framsteg bland de 85 miljonerna som använder sig av en CPA för deklarationen. ARPC tillväxten drivs av attach-services och en bättre produktmix.

För att sammanfatta tror jag att Intuit kommer kunna dra stor nytta av det ekosystemet som de håller på att skapa, och med informationen som de besitter kommer man kunna skapa en otroligt välfungerande platform för privatpersoner och småföretagare.

Riktkurs: $172

Segment Data
DCF

Disclaimer

Jag äger inga aktier i bolaget som diskuteras ovan, och jag planerar inte att köpa några de kommande 48 timmarna.
Mina riktkurser och analyser är inte rådgivning, och jag ger inga garantier för att mina slutsatser är korrekta. Därför uppmanar jag alla att göra sina egna antaganden, och sina egna analyser.
All handel med värdepapper innebär en risk där du kan förlora delar av, eller hela, det satsade beloppet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: